Værd at vide om Parketgulv

parketgulv værd at vide om parketgulv

Parketgulv er et klassisk gulv som ligger i mange hjem. Et parketgulv består normalt af tre forskellige lager. Det øverste laget er af massivt træ og de andre lag består ofte af gran, fyr, krydsfiner eller spånplade. Et andet ord for parketgulv er lamelparket. Formålet med flere forskellige lag er at reducere gulvets fugtbevægelser og en 3-lags opbygning for at sikre mest mulig stabilitet. Træ er et levende materiale og vil udvide og trække sig sammen alt efter luftfugtighed og temperatur.

Parketgulve fås i flere forskellige træsorter, bredder, tykkelser og mønstre. 

Slibningsbare

Kontrollere tykkelsen på gulvets slidlag inden du køber dit parketgulv, det er nemlig tykkelsen af slidlaget som afgør hvor mange gange det går at slibe et gulv. Et parketgulv som kan slibes holder i flere generationer.

Hvor passer et parketgulv

Før var parketgulv anset som gulve til de lidt finere værelser, som stuer eller spisestuer. I dag bruges man parket overalt, undtagen i badeværelset.

Har du små børn og husdyr og bor i hus skal du måske overveje om et parketgulv er det bedste alternativ i en entre dersom både snavs og fugt let havner på entreens gulv. Derimod kan et parketgulv i en lejlighedsentre fungere udmærket eftersom man ofte har mindre fugt og snavs med sig ind i entreen. 

Tænk på at vælge et gulv som har en overflade som passer til den type af  slidtage som gulvet kommer at udsættes for.

Overfladebehandling

Parketgulvs holdbarhed kan variere mellem de forskellige træsorter og overfladebehandlinger. Lak fås med forskellig hårdhed, glans og nuancer. Der findes lak, som er meget hård, som gør at gulvet får en bedre holdbarhed og slidstyrke eftersom lakken lægger sig som et slidlag ovenpå gulvet og derved beskytter træoverfladen mod slidtage. En lakeret overflade er vandafvisende og nem at vedligeholde. Gulve som har oliered overflade er mere følsomme for pletter og dermed lidt sværere at holde rene end lakerede gulve. Olien trænger ned i træet og forstærker træet karakteristiske struktur samtidigt som den er vandafvisende. 

Hvad er 1-stav, 2-stav og 3-stavs?

Forskellen mellem de forskellige typer af gulve er hvor mange stave som der er på hver planke. En 1-stavsplanke som også kaldes for et plankegulv består af en stav som går igennem hele brættets længde. Planken er savet fra et eneste stykke træ. Et gulv som egner sig til større værelse med sin rolige og behagelige overflade. Små værelse kan derimod virke endnu mindre med dette gulv.

En 2-stavsplanke har to stave på bredden af ​​hver planke og passer godt i de fleste rum og en 3-stavsplanke har altså tre stave i bredden af ​​hver planke, stavene er placerets slumpvis på brættet for at skabe et mere levende gulv. Denne type gulv skaber rummelighed i værelset og er derfor velegnet til lidt mindre værelser. Her kan du se vores udvalg og samtidigt bestille parketgulv.

parketgulv 1-stav 2-stav 3-stavs

Sildebensparket, skibsgulve og hollandske mønster

Udover 1, 2 og 3-stavs trægulve har vi også trægulve med hollandsk mønster, sildebensparket og skibsgulve. 

Hollandsk mønster er et parketgulv der staverne er lagt i en slags flettet mønster som skaber et gulv med flot klassisk udseende og karakter til værelset.

Skibsgulv kendes igen på sin karakteristiske mørke linjer som markerer fugerne i gulvet. Fugen er en gummiliste som monteres og fræses fast på fabrikken. Den mørke gummifuge gør så at hvert bræt har sin egen ekspansion fuge.

Sildebensparket er et gulv med et klassisk mønster som inspiration fra fiskeben. Gulvet findes i variationer som indebær at det kan monteres på flere måder, limes, sømmes eller klikkes sammen. 

gulv mønster

Ting at overveje

For at få det bedste resultat anbefaler vi at du først lægger et underlag som er lyddæmpende og behageligt at gå på. Inden du begynder at lægge gulvet er det vigtigt at overveje i hvilken retning som gulvplankerne skal ligge. Et gulv som er monteres forkert kan give et forstyrrende indtryk.

Ta hensyn til hvor lyset kommer fra og dimensioner i værelset. Lægges gulvet i lænderetningen så virker værelset smallere og længere. Lægges gulvet på tværs vil værelset føles bredere og kortere. 

Træsorter

Hos os kan du vælge mellem mange forskellige typer af trægulve og hver træart har sit eget unikke udseende og egenskaber. Vi har massive trægulv og parketgulve. Et massivt trægulv består af samme type træ igennem hele brættes, og er et gulv som kan slibes om mange gange. Parketgulv er i regel fremstillet af tre lag, hvor det øverste laget er slidlaget og den fine træsorten som gulvet er af, det er den som kan slibes om. De to andre lag er normalt af gran, fyr, krydsfiner eller spånplade. Hos os køber du gulve i forskellige træsorter, ask, birk, bøg, eg, jarrah, teak og valnød. 

parketgulv ask

Ask

Ask er en meget hård træsort som kan modstå en hel del. Trægulve i ask findes i både lyse og mørke varianter, den mørke er meget elegant og changerer i gyldne varme toner. Det lyse eller hvidpigmentrede askgulvet har et typisk skandinavisk udseende. Ask trægulv har fint åremønster som bliver smukkere efterhånden som årene går.

parketgulv eg

Eg

Egetræ er en meget slidstærk træsort med et lige åremønster og som findes i lyse, brun-gule og mørke nuancer. Egetrægulve bliver aldrig umoderne, de er klassiske og passer i de fleste hjem. 

parketgulv birk

Birk

Birk er en lys og ganske blød og træsort som derfor ikke er helt optimalt til rum med meget slidtage. Et bjørkgulv giver et meget levende indtryk med sit lyse karakteristisk udseende som har flotte farvevariationer og knaster. 

parketgulv valnød

Valnød

Valnød, er en eksklusiv mørk træsort med farvevariationer som går i lysebrunt og mørkebrunt. Valnødsgulve er stilfulde og giver en luksuriøs fornemmelse.

Efterhånden som årenes går lysner træet og får en speciel gyldenbrun glød. 

parketgulv bøg

Bøg

Bøgetræ er en hård træsort med et klassisk udseende som med sin åretegninger og mønster giver et dejligt og velkommende indtryk. Trægulve i bøgetræ fås i et par forskellige nuancer, fra et lys cremefarvet til et medium brun med lidt rosa overtoner. 


Fri fragt og gratis vareprøver

Uanset hvad og hvor meget du bestiller ved gulvogfliseeksperten.dk, har du altid gratis fragt! Og gratis vareprøver. Det er en stor fordel, at se og føle på en vare inden du bestemmer dig for at købe. Her på hjemmesiden kan du nemt bestille vareprøver på gulv i lager så du i fred og ro derhjemme kan bestemme dig for, hvad der passer lige til dig. Bestil op til 5 vareprøver.

 1. Boen Eg India Grey Live Pure Ultramat 14x138x2200mm - Plank
  Boen Eg India Grey Live Pure Ultramat 14x138x2200mm - Plank
  Vejl. pris 952,00 kr /m2
  Spar 25%
  705,00 kr /m2 Du sparer 247,00 kr /m2
 2. Boen Eg Pale White Live Pure Ultramat 14x138x2200mm - Plank
  Boen Eg Pale White Live Pure Ultramat 14x138x2200mm - Plank
  Vejl. pris 896,00 kr /m2 869,00 kr /m2 Du sparer 27,00 kr /m2
 3. Kährs Eg Aurora Ultra matlak 1-Stav - Parketgulv
  Kährs Eg Aurora Ultra matlak 1-Stav - Parketgulv
  Vejl. pris 899,00 kr /m2 899,00 kr /m2
 4. Kährs Eg Klinta Olie 1-Stav - Parketgulv
  Kährs Eg Klinta Olie 1-Stav - Parketgulv
  Vejl. pris 809,00 kr /m2
  Spar 9%
  729,00 kr /m2 Du sparer 80,00 kr /m2